26. novembar 2021.
/ Aktuelno

Dr Olivera Ostojić: „Belo staklo“ na plućima viđamo i kod dece

podeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Sve više dece obolelo je od korone. Pre dva dana od kovida-19 preminuo je šesnaestogodišnji tinejdžer u Kruševcu. Koliko je dece u bolnici „Dr Dragiša Mišović“ i kakva im je klinička slika pitali smo jutros u „Uranku“ televizije K1 načelnicu odeljenja ove bolnice dr Oliveru Ostojić

Sve više dece obolelo je od korone. Pre dva dana od kovida-19 preminuo je šesnaestogodišnji tinejdžer u Kruševcu. Koliko je dece u bolnici „Dr Dragiša Mišović“ i kakva im je klinička slika pitali smo jutros u „Uranku“ televizije K1 načelnicu odeljenja ove bolnice dr Oliveru Ostojić

  • Trenutno u našoj bolnici imamo 33 kovid pozitivne dece. Tokom jučerašnjeg popodneva i noći primili smo sedam pacijenata, beba uzrasta do godinu dana. Ponovo imamo pacijente stare do mesec dana u pratnji kovid pozitivnih majki – kazala je dr Ostojić na K1. – Najčešći simptomi su povišena temperatura, respiratorne tegobe, otežano disanje, kašalj, bol u grudima.

Kako je objasnila, bolnica „Dr Dragiša Mišović“ je sekundarna kovid ustanova što znači da prihvata pacijente sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

  • Pacijenti sa najtežom kliničkom slikom, kojima je potreban respirator, smeštaju se u Institut za majku i dete i bolnicu u Tiršovoj – kaže Dr Ostojić. – Deca starija od 12 godina koja su naši pacijenti najčešće imaju upalu pluća, dugotrajno kašlju i otežano dišu. Oni su neretko na kiseoničkoj terapiji.

Ona je istakla da procenat ozbiljno bolesne dece nije veliki, ali da zabrinjava.

  • Većina obolele dece je na kućnom lečenju sa blagom kliničkom slikom. Međutim, delta soj je virulentniji i u prethodnim talasima nismo imali toliko bolesne i dece na respiratorima. Ozbiljne promene na plućima koje su se do sada javljale samo kod odraslih, u ovom talasu primećujemo i kod dece. To je „mlečno, belo staklo“ odnosno belina na plućima koju vidimo na skeneru, a koja je karakteristična za kovid-19. Viđamo je i na nalazima skenera kod mališana. Kašalj, otežano disanje i potreba za kiseoničkom terapijom su indikatori na osnovu kojih decu upućujemo na pregled skenerom.

Dr Olivera Ostojić upozorava roditelje da deci kod kojih se pojave prvi simptomi bolesti poput povišene telesne temperature nikako na svoju ruku ne daju antibiotike.

  • Znak za uzbunu kod roditelja je ukoliko dete ima temperaturu višu od 37,5, ako je malaksalo, odbija da jede, ima glavobolju, a znate da je neko u kolektivu ili u porodici zaražen. Tada dete odvedite lekaru. Klinička slika drastično može da se promeni za svega dan ili dva.

Kada je reč o vakcinaciji mališana, dr Ostojić kaže da bi sva deca starija od 16 godina trebalo da prime vakcinu.

  • Kada je reč o deci uzrasta od 12 do 15 godina, preporuka svih pedijatara i Udruženja pedijatara je davanje „Fajzer“ vakcine prvenstveno hroničnim pacijentima koji boluju od astme, dijabetesa, imunodeficijencije, onkoloških bolesti. Ali, i zdrava deca u ovom uzrastu mogu da prime vakcinu.

Gledaj bez stida

k1tv-logo

Televizija posvećena kvalitetnom informativnom, muzičko-zabavnom, serijskom i filmskom programu. Sadržaj kanala podrazumeva sopstvenu proizvodnju informativnog, muzičkog programa i zabavnih emisija, kao i premijerno emitovanje popularnih stranih TV formata.

Kontakt