26. novembar 2021.
/ Aktuelno

Drastično povećan broj sahrana u Srbiji

podeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Povećan je broj preminulih širom Srbije i sahrane se neretko obavljaju i nedeljom. Takva je situacija u glavnom gradu. JKP Pogrebne usluge Beograd nadležno je za deset najvećih gradskih grobalja i od 3. oktobra sahrane se organizuju i nedeljom.

Povećan je broj preminulih širom Srbije i sahrane se neretko obavljaju i nedeljom. Takva je situacija u glavnom gradu. JKP Pogrebne usluge Beograd nadležno je za deset najvećih gradskih grobalja i od 3. oktobra sahrane se organizuju i nedeljom.

  • I mi se kao i svi drugi delovi društva borimo sa ovom pandemijom i trudimo se da dobrom organizacijom sve postignemo. Od početka oktobra dnevno imamo 65 sahrana, a pre pandemije prosek je bio od 35 do 40. Od 3. oktobra počeli smo da sahrane organizujemo i nedeljom. Kada je stanje kao sada, onda skraćujemo vreme između sahrana – kazala je u „Uranku“ na televiziji K1 Marina Račić iz Javno komunalnog preduzeća Pogrebne usluge Beograd. – Prosečno vreme čekanja na organizovanje sahrane na većim grobljima kao što je Novo bežanijsko je pet dana, a cena jednog dana u mrtvačnici za smeštaj tela iznosi 1.600 dinara.

Kako je na K1 kazala Račićeva, prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, svih ne samo korone, pravilo je da se preminuli smeštaju u PVC vreće.

  • Pogrebna vozila se dezinfikuju, a i naši zaposleni koji preuzimaju tela nose posebnu opremu. Najopterećenije je Novo bežanijsko groblje i potrebna su proširenja gradskih grobalja. Odlukom Grada Beograda iz 2020. godine planirana je izgradnja četiri nova groblja i to su Lešće 2, Bežanija 2, Batajnica i Kaluđerica. Sva ova groblja trenutno su u projektnoj fazi – kazala je Marina Račić u „Uranku“.

Srbija

Reporteri K1 televizije saznali su da je u Kragujevcu u oktobru ove godine za više od 100 odsto povećan broj sahrana u odnosu na oktobar prošle i 2019. godine. U brojkama, 2019. godine u oktobru je bilo 70 sahrana, 2020. bilo je 68 sahrana, a ovog oktobra čak 152.

Podaci za Šabac pokazuju da je do 31. oktobra ove godine obavljeno sahrana koliko cele prošle godine te se sahrane organizuju i vikendom. Kako kažu iz pogrebnog preduzeća u ovom gradu, preminuli od korone donose se u kesama i takvih je oko 60 odsto od svih umrlih u ovom gradu.

U Novom Pazaru je, kako kažu, u gradu 70 odsto više ukopa ove godine nego 2019. Prosečan broj ukopa u gradu Novom Pazaru mesečno je 50, a ovog oktobra bilo ih je 84.

Gledaj bez stida

k1tv-logo

Televizija posvećena kvalitetnom informativnom, muzičko-zabavnom, serijskom i filmskom programu. Sadržaj kanala podrazumeva sopstvenu proizvodnju informativnog, muzičkog programa i zabavnih emisija, kao i premijerno emitovanje popularnih stranih TV formata.

Kontakt